Verze 2025.01
jazyk
      Index    
S   C K CHEMIE ; HUTNICTVÍ
C   C13 K CUKROVARNICTVÍ [4]
N   C13   Poznámky
  • Ve třídě C13 se následující pojmy nebo výrazy používají v uvedených významech:
    • "cukry" jsou třída jedlých, ve vodě rozpustných krystalických sacharidů, které mají charakteristickou sladkou chuť, zahrnující mono-, di- a oligosacharidy, např. sacharózu, laktózu a fruktózu. Konkrétnější význam pojmu "cukr" je definován v poznámce u podtřídy C13B .
  • U   C13B K VÝROBA SACHARÓZY ; ZAŘÍZENÍ ZVLÁŠŤ UPRAVENÁ PRO TENTO ÚČEL ( chemicky syntetizované cukry nebo cukerné deriváty C07H ; fermentace nebo postupy používající enzymy pro přípravu sloučenin obsahujících sacharidové zbytky C12P 19/00 ) [2011.01]
    U   C13K K SACHARIDY ZÍSKANÉ Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ NEBO HYDROLÝZOU V PŘÍRODĚ SE VYSKYTUJÍCÍCH DISACHARIDŮ, OLIGOSACHARIDŮ NEBO POLYSACHARIDŮ ( výroba sacharózy C13B ; chemicky syntetizované cukry nebo cukerné deriváty C07H ; polysacharidy, např. škrob, jeho deriváty C08B ; slad C12C ; fermentace nebo postupy používající enzymy pro přípravu sloučenin obsahujících sacharidové zbytky C12P 19/00 )